2012. július 21., szombat

A mobil,a bérlet és a pumpa története.


Az otthoni mobil is működhet Koreában!!!


Eddig szinte mindenki panaszkodott (blogokban több helyen olvastam),hogy az otthoni mobilok nem működnek Koreában.Én ezt nem értettem mert sms-t is tudtam küldeni/fogadni de hívást is fogadtam otthonról már érkezésem első napján.Utána néztem kicsit és szerencsémre az "olleh" hálózatára állt rá a telefonom ami az egyetlen ami ugyanazon a frekvencián (UMTS 2100) működik mint a legtöbb ország szolgáltatói (így az összes otthoni szolgáltató is GSM és UMTS).A többi koreai szolgáltató (CDMA) hálózaton működik amit más országok mobiljai nem vagy csak ritkán támogatnak.
Tehát aki itt van és gondja van ezzel annak ajánlom csatlakozzon az olleh hálózatára.Az igazsághoz hozzátartozik,hogy így sem kaptam meg minden sms-t de a semminél mindenképpen jobban működik.

Tömegközlekedési (BKV :) „bérlet”.

A "bérlet" egy kártya vagy kulcstartó (utóbbi akár Hello Kitty-s vagy Mickey egeres is lehet,szerencsére nekem egy sima kék téglalap alakút dobott a gép,nem tudom min múlik) ami NFC (ugyanaz az alapja mint az otthon mostanság reklámozott Paypass „használd telefonod mindkét oldalát”) technológiával működik.Fel kell tölteni rá pénzt és azt kell a buszon (én ezzel próbáltam még csak) elhelyezett készülék elé tartani aminek hatására levonja a megfelelő összeget.Ezeket automatákban lehet megvásárolni és feltölteni is.Mivel az automatában van angol nyelvű útmutató is így viszonylag könnyedén lehet ilyethez jutni.Érdemes is mert azt mondják így olcsóbb az utazás.

Bérlet automata.

"koreai BKV Bérlet".


A pumpa.


Premier napján történt a dolog.Pumpálni akartam a kerekeimbe de sajnos csak a hátsóba sikerült ugyanis eltört a pumpám.Szóltam a színpadmesternek (vagy valami ilyesmi lehet) és a főnöknek,hogy szükségem lenne egy pumpára.Előbbi telefonálni kezdett,utóbbi mondta jó várjak egy kicsit…de mint később kiderült a kicsi az nála gondolatban 2-3 nap.Miután szóltam a főnöknek a másik opciót le is mondtam gondoltam ne szervezzek keresztbe.Erre már ment a premier előtti próba és hoztak egy vadonat új pumpát.Csak a szelep nem akart passzolni.Próba után rájöttem mégis passzol de sajnos nem bír elég nyomást a pumpa ugyanis 4,5 Bar után ereszt.Nekem meg 8 Bar kellett a kerekeimbe (viszonyításnak egy kombi autóba megpakolt esetben javasolt a 2,8 Bar).Még próbálkoztam de csak arra jutottam,hogy az új pumpa (Made in China) is szétugrott és használhatatlanná vált.Gondoltam még van időm eljutni egy benzinkútra.Szóltam a színpadmesternek,hogy új pumpa kinyírva kéne valaki aki elvisz a kútra de nem nagyon akaródzott neki telefonálni sem.Kb. próbált nyugtatni meg mondta majd megnézi a pumpát hátha meg lehet csinálni.Gondoltam magamba ebből nem lesz pumpa de ha így haladunk műsor se.Még az elején említette a főnök,hogy házon belül is van pumpa az egyik kapunál.A kapunál se találtam senkit csak a manager-t aki ahelyett hogy a pumpát kereste volna a főnököt kezdte keresni.És valahogy nem akarta érteni mire van szükségem.Mondtam hagyjuk még most van időm elmenni egy kútra akár bicóval és megoldom magamnak.Mondja várjak…mondom csak azt nem akarok (ekkor volt még 1 óra kezdésig) mert így nem lesz műsor.Közbe említettem,hogy amint lesz szabadnap veszek rendes pumpát.Aztán egyszer csak kiderült hol a pumpa (kompresszor) a kapunál.Kicsit fura volt mert egyszerre kellett a szelepre fognom a tömlőt nyomni a pumpa karját és néznem a nyomást a keréken.Ők meg féltek segíteni mert attól tartottak eldurran.Végül sikerült megoldani.Végeztem szólt a főnök meg a manager (ő fordított).Na mondom tuti letolnak,hogy még egy normális pumpát sem hoztam magammal.De nem,helyette közölték,hogy ne vegyek pumpát,hanem mondjam meg milyen kell és ők megveszik.Mondtam igazából ha itt van a kompresszor akkor az tökéletes.Ezzel le is zártuk a beszélgetést. J Kicsit érdekesen működnek a dolgok.Ilyen szocialista érzésem van a munkájukkal kapcsolatban „azt a munkát végzik 10-en amire 2-3 ember is elég lenne”.Csak akkor kimaradna ez a „riadólánc” szerű intézkedés.Szólsz valakinek ő szól valakinek aki szól egy másiknak…és ő azt mondja jó rendben ezért szól valakinek aki szól valakinek…aki megszerzi…és odadaja annak aki elhozza.De ugyanez van ha kérdezel tőlük valamit…lehet tudja a választ de ha nem hatásköre akkor azt mondja neki nem lehet majd XY elmondja.Akár olyan egyszerű kérdésre is,hogy mikor lesz műsor.

5 megjegyzés:

  1. nekem is mukodik a mobilom, de az enyem sk telecom-os. megjegyzem, ez az elso alkalom, hogy mukodik, miota (3 eve ) ide jarkalok. szoval legalabb alakul :)

    :) a pumpas dolog...a hierarchia miatt lehetett, meg az is igaz, hogy tul sok ember van 1-2 dologra. igyekeznek minel tobb embert foglalkoztatni, szerintem ezert is.

    VálaszTörlés
  2. Igen ezt tapasztalom,hogy ott is van ember ahol igazából nem kéne.
    A park parkolójába is több helyen.Pl. amikor behajtasz is mutogatnak merre menj vagy csak hajlonganak,integetnek.Ami tetszett,hogy esőbe is aranyosan rázták a kezüket,mosolyogtak és nem látszott rajtuk ez az otthon jellemző "a p.csába esik,sz.rok bele" hozzáállás.
    Illetve parkolónál maradva ott is áll ember és mutatja az irányt ahol teljesen egyértelmű mert ki is van bójázva és másfelé nem is vezet út. :)

    VálaszTörlés
  3. jaja, viccesek ezek az emberek :)) velunk olyan is volt, hogy rosszul mutattak, szoval teljesen ertelmetlen, de mindenkinek elnie kell valamibol. de igen, itt mindenki mindig azt igyekszik mutatni, hogy jol van. van egy ilyen kinai mondas is, sztem biztos koreaban is van, hogyha valaki mindig mosolyog, akkor elobb utobb boldognak is erzi majd magat.

    VálaszTörlés
  4. Még nem hallottam de tetszik és,ha belegondolok lehet benne valami.? :)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Örölülök a blognak. Mi szervezünk egy magyar találkozót Szöulban most vasárnap délután 17.00-tól. Ha érdekel dobj egy mailt az info(kukac)varaljay.com -ra. ;-)

    VálaszTörlés