2012. augusztus 3., péntek

Olimpia,közlekedés és a "paraszt bácsi effektus"


Az olimpiai közvetítés is okozott meglepetéseket ugyanis képesek voltak a 2008-as győzelmét ismételni (a friss képek helyett) az úszónak akit Kis Gergő elől diszkvalifikáltak.Később engedték indulni és 2. lett a döntőbe.Az is fura,hogy még az Olimpiát alig 1-2 csatornán közvetítik (ilyenkor 90%-ban Cselgáncs és Íjászat,mindkettőnél „tövig rágom a körmöm” az izgalomtól és a látványtól) addig baseball ilyenkor is 4 csatornán is megy ráadásul különböző nem úgy mint az Olimpia estében ahol gyakran ugyanazt adják két csatornán is.Persze gondolom azért e cselgáncs és az íjászat a menő mert ott van sok induló de már alig várom,hogy a súlycsoport végére érjenek.Azt is tudom,hogy nem az ő hibájuk,hogy nem látványosabb sportok vannak az olimpiai sportágak között.Szerencsére a tornát is leadták igaz csak hajnal 2-es kezdéssel amikor már kifogytak az egész napos "izgalomból és látványból".
Azért a kézilabda meccset láttam és örültem,hogy győztünk. :) Bezzeg az 1 órán keresztül zokogó vívójukat aki nem akart levonulni nem mutogatták sokat. :)

A közlekedésben még mindig fedezek fel érdekes dolgokat.Azt ugye tudjuk,hogy mindenért dudálnak még akkor is,ha nem is látom épp mi volt az oka.De van a másik véglet is.Tegnap reggel nem tudtunk haladni a körforgalomba ugyanis az egyik autós azon a kijáraton akart kimenni ami el volt zárva bójákkal.Mögötte meg csak várt pár autó (és mi is) miközben egyezkedett a forgalom irányítóval.Végül látszólag megunták és beengedték.Persze ekkor a mögötte álló is ment volna de őt már nem engedték.Ezért félre állt centizve a táblát előre menetbe de véletlenül se tolatott volna,hogy könnyebben menjen neki.Így várakozva jutott eszembe,hogy vajon ilyenkor miért nem dudálnak…bármelyik európai országban ledudálták volna az értetlent nálunk lehet ki is szednék a kocsiból...!?
És ők ilyenkor mégsem dudálnak csak várnak,hogy majd valami történik…és történt is.
Azt már csak mellékesen említem meg,hogy me reggel már biztos ami biztos inkább a körforgalmat kihagyva a szembe sávba áthajtva fordult a buszunk a szokott útra ami nem meglepő mert pár napja a körforgalomba is úgy fordult balra az egyik autós,hogy a szabályos jobbra be 3. kijárat helyett csak balra be és 1. kijárat. :)
Viszont az jutott eszembe,hogy még nem láttam tanuló kocsit sem,igaz közlekedési táblák sincsen (csak az autópályán és nagyobb városokba de ott se sok…minek is úgyse tartják be),az index használata nem jellemző inkább a folyamatos elakadás jelző de még nem fejtettem meg mikor és miért.Igaz kis városba vagyok de Szöulban sem fedeztem fel tanuló kocsit.Vajon,hogy szerzik a jogsit.?Ahogy vezetnek arra tippelek alanyi jogon.? :)

Nos amit még nem szoktam meg és még mindig odakapom a fejem,ha meghallom az az amit csak úgy hívok "paraszt bácsi effektus" avagy orrfújás zsebkendő nélkül.
Hihetetlen,hogy mennyire természetes számukra ez a (nevezzük nevén) túrházás.
A kínaiakra állítólag még jobban jellemző de én a koreaiaktól is ugyanúgy látom,hallom.
Valószínű összefügg azzal is,hogy szinte minden koreai dohányzik (este meg isznak :).
A munkahelyemen több mint 100-an vagyunk (igaz rengeteg az orosz is) mégis eddig velem együtt 5 embert tudok aki nem dohányzik.Érdekes,hogy sok esetben a férfiak is vékony (mint az Eve) cigit szívnak.Az árakat nem tudom mivel nem érint de múltkor kérdeztem drága e és azt mondták nem olyan mint nyugaton ahol inkább leszokik róla az ember mintsem megvegye.

4 megjegyzés:

  1. Úgy van náluk a vezetésoktatás, hogy az elméleti részhez nem járnak tanfolyamra, csak bemagolják a könyvet, és valamikor csak átmennek a teszten, aztán vezetnek a forgalomban az oktatóval x kötelező órát, lehet, hogy táblát egyáltalán nem is tesznek ki, ezt nem tudom, és a vizsga meg...nem tudom, hogy ezenkívül van-e még másik vizsga, de úgy zajlik, hogy teljesen gépesített: egy kiépített pályán csinálják a feladatokat, az automata számolja a centiket, és annyiszor próbálkoznak, ahányszor akarnak, magyarul amíg meg nem lesz...és a végén összesítik, szóval ha egy feladatot egyáltalán nem tudnak megcsinálni, akkor is átmennek a vizsgán, ha elérnek x%-ot. azt hiszem, ezzel kb. mindent meg is magyaráztam...a férjem is sokat nyomkodja az elakadásjelzőt, bocsánat kérés céljából.

    VálaszTörlés
  2. Így már mindent értek.Bár ma hazafelé jövet a busszal az tűnt fel,hogy az autópályán sokan elakadás jelzőznek.Mondjuk nagy köd volt így figyelem felkeltésnek gondoltam ködlámpa helyett.Bár az alagútba is folytatták ahol ugye nem volt köd.Bocsánatkérésre vagy,ha valaki beenged akkor én is szoktam nyomni otthon.De ez olyasmi volt mint amikor autópályán (főleg nyugaton) hirtelen lassul a forgalom és mindenki elakadás jelzőzik...csak itt nem lassultunk.
    Meg a buszosunk is van,hogy indulástól érkezésig nyomja és sehol senki a közelünkbe de még csak nem is elfelejtette mert elindulás után kapcsolja.? :)

    VálaszTörlés
  3. érdekes...megkérdezem a férjemet :)

    VálaszTörlés
  4. nem tudja, ő csak azt tudja, hogy bocsánatkérés, köszönet, vagy probléma esetén használják. lehet, ez valami új divat arrafelé.

    VálaszTörlés